Uncategorized

Dengar Je Polis Nak Siasat Anggota Mesej Dia, Gadis Ini Tampil Muat Naik Satu Status

SEJAK kerajaan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di kebanyakan negeri di semenanjung, pasukan polis giat melakukan sekatan jalan raya (SJR) serta rondaan bagi memastikan rakyat mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

Bagi sesetengah orang, pasti wujud perasaan gentar apabila terpaksa melalui SJR kerana bimbang akan ditahan atau disoal oleh anggota polis yang tegas.

Tapi lain pula ceritanya apabila seorang gadis ini tularkan perbualan mesej yang diterima oleh seorang anggota polis yang mena.hannya sebelum ini.

Polis sedang menyiasat berhubung kejadian seorang anggota polis yang dikatakan mengambil maklumat peribadi seorang wanita di sekatan jalan sebelum mengirim mesej untuk “berkenalan”.

Dalam ciapan di Twitter, akaun rasmi polis, @PDRMsia membalas ciapan yang dikirim akaun @nnnadzifah, yang menceritakan kejadian itu.

“Salam hormat saudari. Kami mengambil maklum isu tular ini. Pohon saudari nyatakan hari, waktu dan lokasi tepat sekatan jalan raya yang dimaksudkan bagi tujuan semakan lanjut kami. Terima kasih,” tulis ciapan balas akaun Twitter polis itu.

Wanita itu sebelum ini menceritakan bahawa dia ditahan di sekatan jalan di mana seorang anggota polis yang bertugas menahannya dan mencatat maklumat peribadinya termasuk nombor telefon.

Selepas memaklumkan dia hendak pergi membeli barang, dia dibenarkan beredar. Namun, menurutnya, dia kemudian dihubungi oleh seseorang yang mendakwa merupakan anggota polis yang menahannya di sekatan jalan tadi.

Bertanya kenapa dia dihubungi, balasan yang diterima adalah: “Sajalah, nak kenal, boleh?”

Dalam ciapan berasingan, @nnnadzifah berkata dia tidak menyangka ciapannya sebelum ini mendapat perhatian sehinggan diulang ciap lebih 15,000 kali, termasuk oleh wanita lain yang berkongsi pengalaman peribadi mereka dengan anggota polis atau orang lain yang didakwa bertindak seumpamanya.

“Saya tidak menyangka perkara ini akan menjadi seserius ini.

“Saya tidak memadam (ciapan sebelum ini) kerana saya ingin memberikan maklumat untuk PDRM dari pengalaman orang lain (yang mereka kongsi melalui ciap balas)” katanya.

“Orang ramai boleh berhenti menanda PDRM kerana mereka menyedari perkara ini dan mereka sedang menyiasat,” katanya.

Namun, ada juga orang lain yang mempertahankan tindakan itu sebagai keikhlasan anggota polis itu berkenalan dengan wanita berkenaan.

Rezeki Gadis Ini Selepas Tular Kejadlan Ini

Rezeki nampaknya berpihak kepada gadis ini, sejurus selepas tular kejadian diatas, gadis ini, dipercayai penjual kek 0nline menerima tempahan yang tinggi dan membera.ngsangkan.

Berikut pula reaksi dari netizan

“Bagi saya niat nk berkenalan tu tak salah, bukan abg polis tu mintak rasuah.. cuma bila dh diviralkan jadi salah & kecoh seluruh negara. Kpd cik adik diluar sana kalau tak sudi berkenalan atau sudah pun berpunya berterus terang shj dgn si pengirim tu, jgn lah viral2 kan.. Nnti jdi camni dh tak ceria kpd pihak2 yg terlibat.. Biar lah habis secara harmoni itu lebih tenang.. Sekian.. Hehehe”

“Kepada abg2 polis bujang jadikan pengajaran. Mngkin niat abg semua nk berkenalan jer tapi ade yg lapar likes dgn viral smp menjejaskan periuk nasi. Hati2 pasni”

“Aku rasa dia ni perasan cantik kot…rasanya klu polis jaga rodblok..satu hari yg lebih cantik dari dia pun ada….Mesti gedik dia lebih dari yg laij kot masa rodblok tu…..atau pun….polis tu minta detail sbb kata nye dia jual kek online ke barang online polis tu nak jadi customer kot tu pun nak bg tau dunia… Kesiaaaaannnnnnnn..kurang kasih sayang”

Ok admin nak kongsi sikit tips-tips cara nak lepas roadblock 

1. Andai kata anda terlalu di kawasan ada roadblock, jangan buat perkara b0doh nak buat pusingan u turn,..apa yang perlu anda buat adalah berdoa, paling simple pun doa dalam hati “Ya Allah ya tuhanku, permudahkanlah urusan ku..” (kalau nak doa lebih efisyen dalam bahasa arab boleh pm admin)

2. Sapa polis dahulu sebelum dia sapa kita dahulu “Assalamualaikum tuan/ Apa khabar tuan/ Selamat malam tuan” paling penting perkataan “tuan” tu jangan ditinggalkan dan kenapa admin suruh kita sapa dulu coz itu tanda kita hormat pada dia…secara psikologinya kat situ kita dah menunjukkan yang kita tak bersalah walaupun dalam wallet kita lesen dah ma.ti…huhuhu..(kat sini jer pegawai polis tu dah sejuk hati)

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *