Entertainment

Ini Teknik Guna Kipas Untuk Keluarkan Bahang Panas Dalam Rumah

Bila masuk tengah hari atau petang, mulalah terasa bahang bila duduk dalam rumah. Bagi yang ada aircond boleh lah pasang, tapi itu pun takkan memanjang nak guna. Bil letrik boleh mencanak naik.

Jadi mahu tak mahu kena gunalah kipas. Dalam keadaan rumah yang bahang sebenarnya ada teknik guna kipas stand yang boleh kita praktikkan untuk menyejukkan suhu dalam rumah.

Perkara ini dikongsi oleh Pakar Elektrik Mah Bayu Engineering Global Sdn Bhd dalam satu video di Youtube.

Hala kan kipas stand macam ni!
Ambil kipas stand dan letak berdekatan dengan pintu atau tingkap yang dibuka sedikit.

Halakan bahagian depan kipas ke luar rumah dan belakang kipas di dalam.

Rasionalnya

Cara ini akan menurunkan bahang dalam rumah kerana bahagian belakang kipas berfungsi akan menyedut udara bahang dari dalam rumah dan mengeluarkannya.

Sebab itulah bahagian depan kipas mesti dihalakan keluar.

Boleh tengok video ini ya.

Sumber: Pakar Elektrik Mah Bayu Engineering Global Sdn Bhd

Kenali Punca Rumah Anda Bah4ng Dan Langkah Mengatasinya

Tapi tahukah anda bahawa faktor rumah juga salah satu punca penambahan suhu pan4s yang semakin meningkat ini. Berdasarkan Root of Science, terdapat beberapa punca rumah pan4s dan cara untuk mengatasi masalah kepan4san di dalam rumah anda.

Di sini Root of Science menyentuh secara ringkas tentang sains bangunan, satu pengkhususan di dalam bidang senibina (architecture). Kita lihat 5 sebab utama pemanasan rumah dan strategi mengatasinya.

1. Dilanda Sinaran Matahari Secara Langsung

Kita tak perlu jadi genius untuk memahami penyebab utama ini. Ada beberapa cara yang boleh anda lakukan bagi membolehkan habitat anda mengatasi masalah ini dengan lebih baik. Perlu kita fahami di sini sinaran matahari yang melanda dinding, lantai dan ruang dalaman khususnya akan menyebabkan peningkatan suhu mendadak. Strategi terbaik adalah untuk mengelakkan sinaran matahari dari melanda bahagian-bahagian rumah anda secara langsung.

Menggunakan unjuran bumbung.

Unjuran bumbung yang panjang atau sengkuap (awning) akan meredupkan bukaan tingkap atau pintu. Ia juga dapat melindungi dinding dari menyerap haba;

Menanam pokok sebagai teduhan.
Dedaun yang rimbun dapat menghalang sinaran matahari dan menyejukkan persekitaran luar rumah;

Menggunakan insulasi (penebat haba) di bumbung.
Ini kerana bumbung akan menerima sebahagian besar haba dari matahari dan akan memanaskan udara di antara bumbung dan siling rumah. Penebat haba akan mengurangkan kesan pemanasan ruang ini;

Melapisi dinding dengan lapisan tambahan.

Penggunaan material seperti lapisan komposit aluminium, veneer atau lapisan bata perhiasan.

kenali punca rumah anda bahang dan langkah mengatasinya

Mengecat dinding dengan warna yang cerah.
Hukum Pemindahan Haba (thermodynamics) menyatakan warna yang cerah akan memantulkan cahaya sementara warna yang gelap menyerap (absorb) cahaya. Apabila cahaya diserap, tenaga itu bertukar menjadi haba.

Menggunakan langsir, tirai atau skrin.

Sebagaimana unjuran bumbung atau teduhan pokok melindungi bahagian luar bangunan, langsir, tirai atau skrin akan melindungi bahagian dalam rumah sambil membenarkan aliran angin yang bebas.

Menghadang bukaan yang menghadap matahari terbenam (barat secara umumnya).
Suhu paling pan4s adalah di waktu petang antara 2pm hingga 4pm. Jadi seeloknya bukaan yang menghadap matahari petang dihadang bagi mengurangkan penyerapan haba.

2. Tidak Mempunyai Pengudaraan Yang Baik

Antara kaedah paling efisien dalam menangani masalah pan4s di dalam rumah adalah dengan memastikan semua udara pan4s yang terkumpul tersebar keluar dan digantikan dengan udara sejuk. Tanpa pengaliran udara yang baik, haba ini akan terkumpul di waktu siang dan boleh berpanjangan ke waktu malam menyebabkan rasa rimas dan tidak selesa.

kenali punca rumah anda bahang dan langkah mengatasinya

Bagi mengatasi masalah ini, sesebuah rumah patut mempunyai bukaan yang menggalakkan aliran udara masuk dan keluar rumah. Antaranya:

Bukaan tingkap yang luas.

Ini bagi memastikan kadar ACH (Air Changes per Hour) yang efisien;

Aliran udara yang tidak terbatas.
Sebarang objek seperti perabot, dinding, langsir tebal yang merintangi pergerakkan udara boleh mengekang dan membatasi pergerakkan udara.

Menggunakan air well.

Air well adalah ruang vertikal yang terbuka di bahagian tengah rumah, kebiasannya di bahagian tangga. Ia direka bagi membolehkan udara pan4s bergerak ke atas dan seterusnya keluar melalui bukaan tingkap berdekatan siling. Apabila ini berlaku, udara sejuk bergerak masuk menggantikan ruang tekanan rendah yang ditinggalkan oleh udara pan4s;

kenali punca rumah anda bahang dan langkah mengatasinya

Menggunakan kipas ekstrak di aras yang tinggi (berdekatan dengan siling) – Ini membolehkan udara pan4s dipaksa keluar dengan lebih cepat;

Menyeragamkan hala kipas angin berdiri.

Sekiranya laluan angin datang dari hadapan rumah, maka digalakkan sekiranya menggunakan kipas berdiri (atau kipas meja) dan menyeragamkan hala kipas itu agar bertiup ke belakang rumah.

Menggunakan kipas siling menghala ke atas di bahagian air well.

Kipas ini akan berfungsi sebagai kipas pengekstrak. Namun efisiensi kaedah ini belum terbukti sekiranya diambil kira kos elektrik yang terlibat.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *