HOME

Kereta ini terbabit kmalangan. Lepas 10 Bulan Ini Yang Djumpai Dlm Kereta

Batu Pahat: Seorang mngsa ditemukan hanya tinggal tengkorak selepas dipercayai hampir 10 bulan terbabit dalam kmalangan di Kilometer 122.4 Lebuhraya Utara Selatan arah Yong Peng-Pagoh, dekat sini, hari ini.

Ketua Polis Daerah Batu Pahat, Asisten Komisioner Ismail Dollah berkata, polis menerima maklumat daripada pekerja penyelenggaraan lebuh raya yang sedang melakukan kerja pembersihan longkang mengenai penemuan sebuah kereta dan satu tengk0rak manusia di cerunan tepi sebelah kiri lebuh raya pada 1.10 tengah hari.

“Siasatan awal mendapati kedudukan kereta berkenaan agak terlindung di sebalik semak yang bercerun dengan jarak lebih kurang 67 meter dari lebuh raya, manakala tengk0rak pula dijumpai berhampiran dengan kereta berkenaan.

“Kmalangan dipercayai berlaku apabila pemandu kereta itu hilang kawalan sebelum terbabas dan terj4tuh di bawah cerunan berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan, malam ini.

Beliau berkata, kmalangan dipercayai berlaku pada Mei atau awal Jun tahun lalu.

Menurutnya, pemilik kereta Hyundai Sonata itu sudah dikenal pasti dan sudah dihubungi pihak polis serta sedang menunggu waris untuk si4satan lanjut.

“Kami sedang berusaha untuk mengenalpasti identiti mngsa melalui pemilik kenderaan yang dikenal pasti dan akan dipanggil bagi membantu si4satan.

“Kami sedang menyi4sat mengenai satu lap0ran polis orang hil4ng dibuat pada Jun tahun lalu yang mungkin ada kaitan dengan kem4angan berkenaan.

“Tengk0rak manusia itu kemudian dibawa ke Jabatan Patalogi Hospital Sultan Ismail (HSI) Johor Bahru untuk sias4tan lanjut mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987,” katanya.

Sehubungan itu, Ismail menasihatkan semua pengguna jalan raya supaya lebih berhati-hati semasa memandu dan menunggang kenderaan.

Katanya, mereka perlu memaklumkan pergerakan kepada ahli keluarga terdekat supaya mudah dihubungi atau dikes4n jika berlaku perkara tidak diingini.

Berikut pula reaksi dari netizan

“Lepas ni pakat2 lah hantar live location… Sy selalu buat mcm tu… Balik ngan parent ke kampung sy akan hantar live location WhatsApp pada sedara mara or group family yg ada sedara mara… Senang kalau ada apa2 terjadi… Family pon boleh estimate time kita sepatutnya sampai and kalau kita terlewat sngt mereka boleh ambik tindakan”

“Teringat satu peristiwa, lama dulu, satu keluarga nk balik kpg.. Dh call kata dh bertolak.. Yg mnunggu tertunggu┬▓, yg datang tak sampai┬▓, lepas bberapa hari baru tahu, dh exident hampir dgn tempat dituju, tp termasuk dlm takungn air, sbb ada bnyak hujan bberapa hari sebelum tu, bila air bertakung dh surut, baru nmpk kereta yg tenggelam.. .ajal maut, sentiasa menunggu.. Seeloknya mngucap kalimah syahadat sebelum bertolak, terutama dlm perjalann jauh”

“CCTV dah la tak banyak..lepastu banyak benda asing berterabur atas highway..lgi2 tayar lori pecah..kadang kita mmg hati2 bawa kereta..tpi tiba2 ada benda2 x leh nak elak..memang jadi macamni la..harap PLUS buat penambahbaikan..jgn harap nk kutip duit tol jee..jalan pun kena selalu upgrade”

“Mcm kes kat area rumah lama.. Kawasan tu jln dlm.. Hutan la juga.. Ada remaja kemalangan tapi org tak tahu.. Smpai ada family dia mimpi baru drang pe cari..tapi tinggal tengkorak juga.. Kesian sgt.. Blk dr rumah kwn.. Kemalangan 2 3am”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *