Amalan

Niat Nak Jadi Wrtawan Buat Live Keta Excid3nt. Sekali Abang P0lis Trafik Nampak

Kebelakangan ini, negara bukan saja dia.ncam penularan w.abak C0vid 19, malah memb.urukkan keadaan apabila w.abak berita p.alsu semakin s.ukar dikawal hingga menc.etuskan huru-hara dalam kalangan rakyat.

Keg.iatan dengan n.iat suka-suka atau j.ahat ini jelas mend.edahkan masyarakat kepada rasa t.akut termasuk menc.etuskan suasana p.anik dan rasa tidak s.elamat.

T.abiat menyebar berita terawal atau bre.aking news synd.rome oleh wartawan tidak bert.auliah di platform media sosial seperti Facebook, Twitter, WhatsApp dan Telegram sangat memb.imbangkan.M.aklumat yang disebarkan g.olongan terb.abit dira.gui kesa.hihan, berikutan maj.oritinya hanya cenderung berm.otifkan keseronokan dan inginkan perh.atian.

Tetapi lain pula yang berlaku pada seorang individu ini. Menerusi perkongsian di facebook, dilihat individu ini pada awalnya ingin merakam satu k.ejadian dan pada waktu itu dilihat beberapa anggota polis trafik tengah mengawal keadaan.

“Saman main handphone, Parking Tepi Dulu Sebelah Kiri”-Polis

Dengan lebih 200 kongsian telah dibuat, rata rata netizen memberikan pelbagai komen terhadap rakaman tersebut.

Reaksi Orang Ramai

Sepatutnya alang2 dah kena s.aman rakam la sampai habis.. Nanti kami netizen ramai2 tolong bayar s.aman.. Yg penting kami terhibur tengok video.

Jadikan peng.ajaran,terbaik abam polis menjalankan tangg.ungjawab yg sepatutnya.

Syabas inspector sab..kes.alahan dia…dia pemandu dan dia yang rakam. Cepat sngat cerita ni habis.

Eloklah tu jadi ingatan dan kenangan daripada b.ahaya n.yawa diri dan orang lain.

Tahukah anda yang bermula 6 Julai 2020, kesalahan menggunakan telefon bimbit semasa memandu telah diletakkan di bawah kategori tak boleh dik0mpaun?

Hal ini bermakna, apabila anda dikes4n melakukan kes4lahan tersebut, anda tak lagi terima dokuman tawaran untuk dik0mpaun bewarna putih yang biasa anda lihat di lokasi-lokasi sekatan jalan raya. Sebaliknya, anda akan terima notis untuk hadir ke mahkamah terus.

Ia berbeza dengan kesalahan boleh komp4un kerana anda boleh peram notis tawaran komp4un dan tunggu sehingga promosi diskaun pihak berkuasa yang setiap tahun ada berlaku.

Di bawah kaedah 17A, LN166/59, sekiranya anda disabitkan kesalahan, anda akan dedend.a sehingga RM1,000 ataupun penj4ra tak lebih daripada 3 bulan. Untuk kes4lahan kedua, anda akan dede.nda sehngaa RM2,000 atau penj4ra tak melebihi 6 bulan atau kedua-duanya sekali.

ArtikelByOM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *