Uncategorized

Selepas tular bawa mangkuk tingkat besar, ini yg berlaku pada adik kecil dan maknya di media sosial

SED1H sangat bila banyak page-page yg famous (tak perlu sebut) yang P.ERLI dan MENG.ANJING bekal makanan adik ni. Maka ramailah yang komen penambah perasa. Netizen berduyun-duyun gelak sakai katanya…

‘mokmung dakyohla sungguh sangat’

‘macamla anak pergi sekolah tak balik ‘

‘macam dia je ada mangkuk tingkat’

‘r.iyak apa hari ini’

Dan macam-macam lagi.

Ya Allah Ya Robbi.. amende la mas4lah hati korang ni. Biarla dia, mak dia rajin mak dia penyayang. Bukan semua orang dapat rezeki makan air tangan ibu. Bagus apa bekal..bersih berkhasiat, jimat, makan pun puas hati.

Mak dia masak bukan mak dia suruh ko masak pun! Orang sekarang bergurau tak ingat. Lupa batas-batas. Semua benda nak buat bahan gurau sampai hilang adab, sampai lupa hormat orang lain.

Ei geram ar

Astarghfirullahaladzim, Sebelum tidur..peringatan untuk kita semua… Firman ALLAH SWT:

“Wahai orang-orang yang beriman! Jgnlah ada suatu kaum yang mempermain-mainkan kaum yang lain, (kerana) boleh jadi kaum yang dipermaikan itu lebih baik daripada mereka, dan jangan pula ada golongan perempuan yang mempermain-mainkan perempuan yang lain,

… (kerana) boleh jadi perempuan (yang dipermainkan) itu lebih baik daripada mereka. Jgnlah kamu saling mencel4 satu sama lain, dan janganlah saling memanggil dengan gelaran-gelaran yang bur0k. Sebur0k-bur0k panggilan adalah (panggilan) yang buruk (jadi fas1k) setelah beriman. Dan barang siapa tidak bertaubat, maka mereka itulah orang-orang yang z4lim.” (Surah al-Hujurat, 11)

Tulisan asal; Tun Syary Hazwarni Mardiah

Ada sesuatu  positif kita boleh ambil

Cuba tengok mangkuk tingkat adik ni, memang rare

Gambar yg sgt menarik. Ada beberapa sudut positif kita boleh ambil

1. Maknya sangat rajin menyediakan bekalan makanan. Respek!

2. Anak ini terhindar daripada keracunan makanan. Masakan ibu dari rumah insya Allah bersih dan selamat

3. Anak ini tak malu makan bekalan ibunya. Menunjukkan jati dirinya sangat tinggi

Saya doakan anak ini dan keluarganya cemerlang dunia akhirat. Amiin

Terdahuku, kerajana mengumumkan Sekolah rendah, kolej vokasional dan sekolah antarabangsa serta institusi pendidikan swasta (IPS) kategori pusat yang tidak menawarkan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan peperiksaan umum masing-masing akan dibuka pada 1 dan 8 Mac ini.

Kumpulan yang akan mula bersekolah pada 1 Mac ini ialah murid prasekolah, Tahun Satu dan Dua di sekolah rendah seluruh negara manakala Tahun Tiga, Empat, Lima dan Enam bermula pada 8 Mac.

Pelajar kolej vokasional bagi Sijil Vokasional Malaysia (SVM) Tahun Satu Semester Dua dan Diploma Vokasional Malaysia Tahun Satu Semester Dua akan hadir ke institusi masing-masing pada 1 Mac ini.

Menteri Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin, berkata bagi sekolah swasta, ia secara umumnya mengikut jadual sekolah kerajaan sama ada bagi sekolah rendah dan menengah.

Kredit; My Pro Leaders via mediabawang

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *