Hiburan

‘Tolong Bijak Sikit Dan Berhenti Jadi Badut, Ini Bukan Sarkas’ – Sarah Hildebrand Sindir Balik

” Tolong jadi bijak dan berhenti jadi badut, ni bukan sarkas..”

Itu status dimuatnaik oleh pelakon Sarah Hildebrand yang menarik perhatian ramai di tengah-tengah isu membabitkan selebriti popular, Neelofa.

Ibarat pulang paku buah keras! Itu tindakan pelakon Sarah Hildebrand yang tampil mengkrit1k semula tindakan peminat fanat1k pengacara Neelofa yang pernah mengec4m penampilannya sebelum ini.

Sarah, 30, menerusi posting di Instagram pada Rabu turut mengingatkan semula tindakan peminat fan4tik pengacara tersebut yang pernah menyamakan keperibadian Neelofa dengan isteri Nabi Muhammad S.A.W, Siti Khadijah.

” Sekarang apa? Apa yang kamu boleh katakan kepada diri sendiri? Ingat lagi tak apa yang kalian tuturkan pada aku?

” Anda membandingkan dia dengan isteri baginda Nabi Muhammad S.A.W, Khadijah, seorang wanita yang tiada tolok bandingnya dengan sesiapa di atas muka bumi ini.

” Wise up and stop clowning around. Ini bukan satu sarkas,” tulisnya.

Sarah turut meletakkan foto terkininya bersebelahan dengan foto Neelofa sebelum wanita itu berpurdah selain kapsyen kec4man ntizen terhadapnya suatu ketika dahulu.

Di ruangan Instagram Stories, Sarah turut mengemaskini foto terbabit berserta emoji jari tngah.

Tindakan Sarah memuatnaik luahan hatinya terhadap pengikut f4natik pengacara terbabit menctuskan pelbagai perasaan di ruangan komen.

Malah, ada yang menasihati Sarah agar tidak mengambil kisah tentang sikap keterlaluan ntizen yang sering melihat keburvkan orang lain berbanding diri sendiri.

Sarah nyahaktif akaun Instagram

Menerusi tinjauan Gempak, selepas memuat naik status berkenaan, Sarah telah menyahaktifkan akaun media sosialnya itu.

Terdahulu, sekitar Oktober tahun lalu Sarah mengejvtkan ramai apaila berkongsi fotonya yang sudah tidak lagi berhijab di samping suaminya, Otto Gillen di Instagram.

Sarah sebelum itu pernah mengenakan hijab sekitar September 2015.

Episod Sarah dan Neelofa mulai menjadi sorotan apabila pernah mengkrit1k pengacara itu mengadakan pelancaran koleksi tudung jenamanya di sebuah keIab malam di ibu kota sekitar tahun 2018.

Peminat pula mula membanding-bandingkan kedua-duanya apabila Neelofa mulai berpurdah manakal Sarah membuka hijabnya.

Ketika itu Sarah telah menerima pelbagai mesej neg4tif termasuk dikaitkan dengan penghijrahan Neelofa sehingga memaksanya memuatnaik status berhubung perkara itu.

” Saya menerima banyak mesej seperti ini! Untuk anda yang mengikuti saya sama ada ikhlas atau tidak… ini adalah contoh tentang sesuatu yang tak boleh dikatakan kepada seseorang.

” Jangan jadi macam ni. Ini bukan contoh yang baik dan saya tak mahu ada antara anda menjadi terlalu rendah sebegini (moraI). Sekiranya peminat saya bersikap seperti ini, saya akan berasa maIu,” katanya.

Sarah menulis luahan hatinya itu menerusi Instastory pada Oktober tahun lalu.

Bersama kapsyen tersebut, dia turut memuat naik salah satu mesej peribadi yang diterima daripada ntizen.

” Dulu k.utuk Neelofa… sekarang Lofa dah berubah ke arah yang lebih baik tapi kau pula berubah ke arah… hmmm,” tulis ntizen berkenaan.

Sebelum ini 2018, Sarah dikatakan pernah mengkr1tik Neelofa kerana mengadakan pelancaran koleksi tudung jenamanya di sebuah keIab malam.

Berikut pula reaksi dari netizan

“Neelofa berhijrah dengan perlahan tidak drastik. Tu respek saya pada dia untuk bahagian Ini. Lain saya tidak Tengok. Dia belajar menyayangi Allah swt Dan diri nya sebaik mampu. You and us ada ke? Ada tak Allah judge dia? Ada tak Allah judge you or even us? Doa lah baik2 untuk diri sendiri dik. Doa lah utk jadi hamba Allah swt yg lebih baik sebelum ni, hari2 doa, insyaallah, Allah swt akan bantu. Masyaallah jgn lah tunjuk aib muka dia apabila dia berusaha nak jaga aib dia.. At least she usaha juga”

“perempuan muslim yg bertudung tak semestinya baik,perempuan tidak bertudung bukanlah tidak baik,
Tapi perempuan muslim yg baik adalah yg menutup auratnya mengikut syariat dn perintah Allah dn Rasul.Bila aurat ikut syariat,InsyaAllah..Allah akan bantu hambaNya dari segi lainnya.Otomatik malu akan hadir..adab dan akhlaknya akan lebih terjaga.kita org sekeliling juga akan nampk perubahannya..tapi soal imannya kita tidak akan mampu nmpk itu urusan hamba dgn penciptaNya.sbb ahli syurga itu,pakaian dunia bukan sebagai jaminan atau ukuran..tapi ahli neraka itu dh sah2 tempat org yg melanggar syariat dan perintah agamaNya.Nauzubillah..wallahuaklam..”

Sumber:gempak, mstar, Asia Kini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *