Amalan

Kerana salah siapkan order, pekerja KFC kena sound dgn suami isteri ini

Seorang penghantar makanan, Affiq Azizi berkongsi satu posting video di Facebook memaparkan seorang pelanggan didakwa ‘memarahi’ pekerja sebuah restoran Kentucky Fried Chicken (KFC) di Klang, tengah hari tadi.

Menerusi posting tersebut, dia yang kebetulan sedang menunggu pesanan pada mulanya ternampak seorang lelaki didakwa mengeluarkan kata-kata kesat kepada pekerja KFC dipercayai akibat tersalah menyediakan ‘order’.

“Aku masuk KFC memang kosong kecuali ada sorang lelaki berbangsa India. Elok je aku masuk nak amik order aku dengar dia cakap pada pelayan KFC tu “u bodoh ke? Tak tau macam mana banyak macam mana sikit ke?”..,” tulisnya.
Atas dasar belas kasihan kerana pekerja KFC itu hanya mampu mendiamkan diri, Affiq kemudian menegur tindakan lelaki tersebut agar menghormati pekerja beragama Islam yang sedang berpuasa.

‘Shift’ Foodpanda aku tengah hari, tiba2…
Video Player

“Kesian pada pelayan KFC tu yang diam tatkala dia kena marah, aku terus sound brother tu “abang, cakap baik sikit bang, itu orang islam. Dia puasa. Respek sikit. Banyak langsi lu punya bahasa”,” katanya.
Affiq mendakwa lelaki berkenaan sempat meminta maaf dan tidak lama selepas itu, tiba-tiba muncul seorang wanita dipercayai isteri kepada lelaki terbabit.

“Aku cakap la, memang dia salah tapi sekurang-kurangnya cakap elok2. Bulan puasa ni mungkin dia memang letih ke apa.
“Selang beberapa minit, dia hantar bini dia pulak untuk sound aku. Bini dia kata kenapa u mau backup pelayan KFC ni? Aku cakap of course saya backup sebab dia orang Islam.
“So wajib bagi aku untuk mempertahankan dia. Dia bising2 kat kaunter dan masa keluar korang boleh dengar dia cakap “bod0h” “puasa punya orang b0doh” . Semakin mel4mpau,” ujarnya.
Posting itu mendapat perkongsian hampir 700 kali dan ratusan komen netizen yang rata-rata turut meluahkan rasa kurang senang terhadap pasangan tersebut.

Namun, tidak adil sekiranya mendengar cerita sebelah pihak sahaja. Diharapkan pasangan itu boleh tampil memberikan penjelasan agar tidak menyinggung perasaan mana-mana pihak.

Sumber: Facebook Affiq Azizi

Slogan Pelanggan Selalu Betul – Masih Wajar Atau Tidak?

Slogan ‘Customer is Always Right’ merupakan sebuah slogan yang diamalkan oleh Pengurusan Hubungan Pelanggan dari Barat dan kebanyakannya masih diguna pakai sehingga ke hari ini.

Maksud slogan ini mudah sahaja, iaitu para pelanggan adalah selalu benar atau dalam erti kata lain, pelanggan ialah raja yang perlu dilayan dengan sebaik mungkin.

Ia diasaskan sebagai sebuah strategi untuk menarik lebih ramai pelanggan bagi memajukan perniagaan yang dilakukan. Kita sering melihat slogan ini tergantung di dinding-dinding restoran atau hotel sebagai moto perniagaan yang dijalankan.

Walau bagaimanapun, bagaimanakah Islam memandang slogan ini? Adakah ia sesuatu yang wajar diamalkan atau tidak?

Menurut pandangan jumhur ulama’, setiap perkara dalam dunia ini perlu dilakukan dengan penuh ihsan, sama ada ihsan terhadap pelanggan mahupun terhadap mereka yang membantu menguruskan perniagaan anda.

Ihsan di sini membawa maksud, bersikap profesional dalam setiap perkara. Kita perlu meletakkan nilai dan pertimbangan setiap sesuatu itu dengan penuh adil dan berdasarkan timbang tara yang rasional.

Jika prinsip ‘pelanggan itu selalu betul’ dipegang sedangkan ada kesalahan dari pihak mereka, maka anda perlu bertindak dengan waras dan adil.

Ini bukan sahaja untuk menjaga kebajikan pekerja dan perniagaan anda, namun untuk membantu etika dan adab manusia sebagai pelanggan. Kita semua adalah pelanggan kepada sesuatu. Oleh itu, perlu ditanamkan etika yang betul dalam minda bahawa tidak semua perkara boleh berjalan dengan kehendak anda jika ia tidak boleh berada pada tempatnya.

Saya bawakan satu contoh dari sebuah perkongsian yang disampaolan oleh seorang pempengaruh terkenal dalam videonya yang bertajuk “Adab Makan Di Restoran”.

Apabila anda memutuskan untuk makan di kedai makan atau restoran, tidak kiralah ia bertaraf lima bintang atau kedai makan biasa, namun anda perlu meletakkan dalam minda bahawa ada adab yang perlu anda tonjolkan di sana.

Anda ke sana sebagai pelanggan yang cuba menunjukkan nilai dan etika yang baik dan bukannya sebagai manusia yang perlu berpegang dengan prinsip pelanggan yang selalu betul.

Perkara pertama yang boleh dilakukan ialah, beratur untuk mengambil lauk (jika ia di kedai makan biasa) dan jangan memotong barisan. Walau siapa pun anda, namun apabila datang ke tempat orang, maka jangan mendabik dada dan cuba untuk tonjolkan nilai yang positif.

Jika anda perlu memilih menu makanan, beri ruang kepada diri dan kumpulan anda untuk memilih. Jangan biarkan pekerja atau tukang ambil pesanan anda berdiri terlalu lama sehingga mengabaikan pelanggan lain.

Kadang-kadang, kita tidak tahu jika sesebuah kedai makan tersebut tidak cukup pekerja atau pelanggannya terlalu ramai. Oleh itu, seseorang pekerja itu tidak boleh tertumpu kepada anda seorang sahaja.

Jika anda perlukan masa yang lama untuk memilih menu, biarkan pekerja tersebut melakukan kerjanya yang lain dahulu sehingga anda sudah betul-betul yakin dengan pesanan yang bakal dibuat.

Yang paling penting ialah, panggilan yang diberikan kepada pekerja tersebut perlulah bersesuaian. Jangan memanggil mereka dengan panggilan yang tidak sesuai atau gaya dan bunyi yang kurang menyenangkan.

Letakkan dalam minda anda bahawa, jika anda mudahkan urusan seseorang, maka Allah akan mudahkan urusan anda.

Setelah selesai makan, paling kurang bantu mereka untuk membersihkan meja makan dengan sisa tumpahan makanan yang anda lakukan atau susun pinggan yang telah kumpulan anda makan.

Senang bukan, untuk menjadi seorang pelanggan yang penuh dengan etika dan adab walau di mana jua anda berada.

Yang paling penting, sentiasa niatkan di hati dan tetapkan di minda bahawa pelanggan yang selalu betul itu datangnya dari pelanggan yang memahami etika yang perlu diamalkan.

هَلْ جَزَاءُ الْإِحْسَانِ إِلَّا الْإِحْسَانُ

Mafhum: “Bukankah tidak ada balasan bagi amal yang baik – melainkan balasan yang baik juga?” (Surah Ar-Rahman, 55:60)

Wallahu a’lam.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *