Amalan

Pemuda tergamam harga barang dapur cecah RM900, rupa-rupanya harga biji sagu jadi punca

BIJI sagu berharga RM400!

Itulah harga yang tertera pada resit pembelian barangan dapur oleh seorang pemuda ketika berbelanja di sebuah pasar raya, baru-baru ini.

Berkongsi cerita menerusi satu perkongsian di Facebook, pemuda bernama Faiz Ibrahim berkata harga ‘kayangan’ biji sagu tersebut pada asalnya berharga kurang daripada RM1.50 namun dek kerana kesilapan ketika mengimbas (scan), ia bertukar menjadi RM400.

“Hati-hati ketika membeli barang di Hypermarket. Selalu aku tengok orang kena, sekarang ni aku pulak yang terkena. Aku pergi ***** haritu, lepas dah beli barang semua untuk mak aku, sekali tengok total RM890 macam tu.

“Aku tergamam kejap sebab usually paling banyak belanja adalah RM400 lebih je. Sebab aku duduk dengan mak aku, usually beli barang makan yang boleh tahan sekitar dua, tiga minggu. Senang beli sekali terus, tak payah keluar banyak kali, covid kan,” tulisnya.

Sungguhpun berasa tidak sedap hati dengan jumlah harga barangan yang tertera, namun menurutnya dia tetap membayar sebagaimana jumlah yang tertera.

“Cashier tu cakap, sebab awak beli banyak, that’s why harga macamtu. Tapi aku still sangsi, dan bayar je dulu. After bayar aku memang usually akan check resit semula.

“Lepas check punya check, rupanya biji sagu yang harga RM1.40 ni, lepas scan jadi RM400. Gila bapak. Ini biji sagu Ayah Pin ke? Dasar biji sagu alam sebalik mata. Hahaha,” ceritanya.

Kesemua barangan yang dibeli oleh pemuda itu berharga hampir mencecah RM900.

Dia turut memuat naik gambar bungkusan biji sagu yang tertera harga RM1.40 selepas ditimbang dan resit pembelian di mana harga barangan berkenaan ‘berubah’ menjadi RM400, sebagai bukti

Menyedari kesilapan harga barangan tersebut, pemuda itu segera melaporkan kepada bahagian perkhidmatan pelanggan pasar raya berkenaan untuk proses tuntutan semula wang yang dibayar untuk biji sagu tersebut.

“Ni aku puji sebab aku rasa proses aku mintak refund tu, smooth je,” ujarnya lagi.

Tambahnya, tujuan perkongsian tersebut adalah sebagai mengingatkan orang ramai agar tidak mengambil remeh dan amalkan tabiat memeriksa resit selepas melakukan pembelian.

Lepas check punya check, rupanya biji sagu yang harga RM1.40 ni, lepas scan jadi RM400. Gila bapak. Ini biji sagu Ayah Pin ke?

“Kadang kala harga di barang lain, tapi lepas scan (imbas), jadi lain. Biarlah orang nak kata kita ni berkira ke, kedekut ke, yang penting kita jangan bayar untuk barang yang kita tak beli atau barang yang harganya lain dari yang kita sangka.

“Jangan ditipu dan ditindas sebab nak cari duit bukannya mudah.

Faiz memuat naik gambar biji sagu dan resit yang menunjukkan harga keseluruhan barangan yang dibelinya mencecah RM900. Foto” FB The Faiz Ibrahim

Jadi, tak kisahlah di mana-mana hypermarket korang beli, sila semak resit dan jadi bijak sikit. Kadang kala ada (error) kesilapan dalam sistem dan jangan sebab error tu, kita dianiaya,” tulisnya lagi.

Sehingga kini perkongsian tersebut meraih 6,200 shares di Facebook.

Malah rata-rata netizen juga turut berkongsi pengalaman serupa apabila berbelanja di pasar raya.

Antara komen netizen yang turut berkongsi cerita pernah mengalami situasi sama.

“Betul, kena berhati-hati beli di pasar raya. Check harga, check skrin dan bil. Saya baru dua hari lepas kat ***** Putrajaya beli dua helai kain batik untuk ibu. Sehelai tag harga RM17.90 bila scan bar code keluar RM140.00 sehelai.

“Macam haritu beli timbang. Ambil ketumbar sekali pergi timbang, harga RM34. Tudiaaa mahalnya padahal tak sampai setengah kilo. Sekali tengok nama rupanya dia timbang kira lada hitam.

“Cashier tak tengok ke masa scan harga barang tu? Pernah kena. Jadi cashier nak scan kunyit tapi tak dapat. Key-in manual, sekali keluar harga RM900! Sendiri terkejut, apahal kunyit RM900. Rupa-rupanya salah key-in,” demikian antara komen netizen

Sekarang bukan masa berbelanja sakan, ikuti 4 langkah jimat cermat ketika C0vid-19

Jangan jadikan PKP sebagai alasan untuk kita berbelanja luar daripada kemampuan termasuklah membuat pembelian secara dalam talian termasuk memesan makanan.

Dalam tempoh jangka panjang, tabiat ini boleh memberi ancaman kepada situasi kewangan anda. Sebaik-baiknya rancanglah perbelanjaan anda dan sentiasa beringat ketika membuat sesuatu pembelian.

Jadi, apa kata ambil peluang manfaat dan bantuan diperkenalkan kerajaan untuk lebih berjimat cermat dan bukannya berbelanja mewah. Mungkin juga langkah dibawah boleh membantu anda.

1. Agih wang anda

Lakukan agihan pendapatan anda untuk perkara penting seperti membeli barangan dapur serta keperluan rumah. Bagaimanapun, jangan buat pembelian panik kerana ia akan membuatkan anda berbelanja melebihi bajet dengan membeli barangan yang sebenarnya langsung tidak diperlukan.

Tambahan pula, kerajaan telah memberi jaminan bekalan makanan cukup sepanjang tempoh PKP dan pasar raya akan dibuka seperti biasa.

Masukkan sebahagian bajet untuk barang keperluan tambahan kesihatan seperti ubat-ubatan, hand sanitizer, topeng muka dan sebagainya.

Menabunglah untuk masa depan.

2. Menabung

Jika anda tidak pernah menabung sebelum ini, sekarang adalah masa paling sesuai berbuat demikian sebagai persediaan masa hadapan yang tidak menentu.

Disiplinkan diri anda untuk menolak 30 peratus daripada gaji anda sebagai simpanan untuk kegunaan pada masa kecemasan.

Jauhi pembelian dalam talian yang akan membuatkan anda rambang mata.

3. Jauhi online shopping

Sebenarnya jika kita fikir secara positif, PKP yang diumumkan kerajaan sebenarnya turut membantu kita untuk lebih berjimat cermat selain melindungi diri kita daripada bahaya Covid-19.

Jika sebelum ini anda mengeluarkan RM100 setiap minggu untuk mengisi minyak serta RM200 untuk makan diluar, apa kata wang itu disimpan untuk kegunaan pada masa sukar memandangkan ketika ini ramai tidak perlu keluar rumah.

Jangan pula bazirkan wang berkenaan untuk membeli barangan yang tidak diperlukan dalam talian. Cuba tahan sebarang godaan sekurang-kurangnya buat masa ini.

Ini masanya untuk mendidik anak-anak supaya menabung.

4. Libatkan anak-anak

Ini juga masanya untuk didik anak-anak kita menabung. Selain itu, terangkan situasi semasa agar mereka sama-sama dapat membantu berjimat termasuk elektrik serta bekalan makanan.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

sumber: mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *