Amalan

Anak 28 Org, lstri ke-4 Sedang Mngandung Lagi, Semuanya Tak Sekolah, Hidup Dlm Keadaan Sempit, Kotor.

Rata-rata netizen yang membaca perkongsian mengenai sebuah keluarga besar ini yang dipercayai tinggal di kawasan Klang, meluahkan rasa terkejut.

Mana tidaknya, bilangan anak-anak sahaja sudah mencapai 28 orang, hasil dari perkahwinan bapa mereka bersama empat orang isteri.

Sulung 20 an dah lari tinggalkan keluarga, tinggal adik berderet deret dan paling bongsu umur setahun.

Menyewa 2 buah rumah yang sempit, zakat bayarkan sewa. 1 rumah ada 2 bilik. 1 bilik, milik 1 isteri. Anak2 tidur mana?

Berselerakan dalam rumah asalkan masih di bawah bumbung. (Katanya anak2 perempuan di dalam bilik. Harap2 lah betul)

Anak2 semua tak sekolah. Kata bapaknya dia tak ada transport nak hantar anak2 ke sekolah. Dulu pernah orang kebajikan bantu sewa van untuk anak2.

Tapi anaknya keluar tak mahu duduk dalam kelas. Bapaknya kata anak2 minda usahawan, genius. Umpama burung, tak suka terkurung.

Ini kali ke 2 kami jejakkan kaki ke rumahnya. Pukul 12 tengahari, ketuk pintu kuat, hampir 5 minit baru buka sebab isi rumah baru bangun tidur.

Dan 5 minit pula tunggu dipelawa masuk, sebab masing2 kelam kabut kemas rumah.

Isteri ke 4 kini sedang mengandung lagi. !

“Maaflah rumah bersepah sikit.” Kata bini pertama.

Kami mula berbual.

Me : “Sekarang budak2 ni dah sekolah ke?”

Bapaknya : “Belum. Takpelah ingat nanti nak masukkan ke tahfiz je semua..”

Me : “Owh. baguslah.”

Sis tunjukkan handphone.

Me : “Encik tahu tak sekolah tahfiz ni. Dekat Klang. Ni tahfiz milik sepupu saya. Kalau kami aturkan anak2 masuk sini boleh tak.?”

Bapaknya : “Tak nak. ! Anak2 saya semua hanya akan masuk ke Pondok Pasir Tumboh di Kelantan. Pondok terbaik di Malaysia!”

Sis terpana kejap.

Me :”Kelantan? Jauh tu. Ada kenal sesiapa ke kat Tahfiz tu ?”

Bapaknya : “Takde. Tapi tu sekolah pondok yang terbaik di Malaysia. Dah lahirkan ramai orang2 hebat.

Sekolah tahfiz lain saya tak nak. Nanti anak2 saya semua akan sambung belajar di Cairo.”

Me : “Ok baik. Bagus tu. Encik dah cuba aturkan ke macam mana nak masuk ke sana.?”

Bapaknya : “Nantilah tunggu isteri saya uruskan sekolah kerajaan..”

Me : ………

Allahu. Sis fikir kalaulah anak2 ini duduk di madrasah sudah tentulah ada makan minum, ada ibadat sempurna, ada tidur yang selesa.

Tapi…… hmm..

Sabar MogaAllahJagaAnak2Ini

Maaf. Sis tak berniat nak post benda negatif, lebih2 lagi di bulan Ramadhan.

Kalau anda ada cara sesuai untuk bantu anak2 ini dapat education dan nilai hidup yang lebih baik.

Mohon bantuan. Sedih lihat wajah mereka.

Keadaan Terlalu Menyedihkan

First, ima minta maaf post hari ni mengundang rasa sedih pedih dalam hati korang. Dan tak pasal2 jadi viral.

Itulah perasaan sis rasa siang tadi sampai sis ketar tangan taip di sini. Bukan sis sorang, tapi kami yang datang tadi memang heartbreak.

Kenapa heartbreak ? Sebab ini kali ke 2 kami datang, niat nak membantu. Sebelum ni kami dah bantu juga dengan pelbagai cara.

Dan berharap ada perubahan sikit pada keluarga ni. Tapi ….

Banyak nak cerita tapi biarkan Allah sahaja yang tahu. Point sis cerita tu bukanlah pasal poligami, atau kemiskinan..

Poligami tak salah. Jadi miskin pun tak salah.

Tapinya sis sangat sedih dengan sikap seorang bapa. Yang membawa pengaruh besar dalam hidup anak2. Anak2 dia comel2 belaka.

Memang sayu sungguh fikirkan anak2 tu semua hidup dengan keadaan sempit dan sikap parents begitu. Somebody please help them !!

Tapi ye lah. Memang kita kena tutup aib orang. Lebih2 lagi 10 terakhir Ramadhan. Jadi sis akan padam post tu.

Bukan niat sis mengundang kata2 tak baik dari orang lain. Cumanya kalaulah asbab post sis tu dapat buat Ustaz Ebit Liew datang bantu.

Atau orang2 hebat lain yang ada kepakaran untuk handle kes macam ni. Syukur sangat2.

Sekali lagi sis bagitahu, ini bukan kes poligami atau kemiskinan.

Tapi sikap, ego seorang bapa yang bawa pengaruh pada kehidupan anak2 dan beby bakal lahir. Perlukan kepakaran.

NGO Tampil Hulurkan Bantuan

Alhamdulillah. Asbab post sis siang tadi, public figure dan beberapa lagi NGO PM sis dan sudi hulurkan bantuan buat anak soleh solehah.

Insyaallah kita support takat mana yang boleh.

Jadi sis take down post tersebut. Bukan intention sis untuk viral pun.

Buat anak2..

Mungkin hari ni kamu semua rasa malu. Tapi suatu hari nanti, kamu akan bebas keluar dari kepompong dunia itu, kamu akan lihat dunia yang lebih indah.

Yang tidurnya selesa, makannya cukup, dan boleh ketawa seronok mencari ilmu bersama kawan2.

Sis anggap kamu semua macam adik sendiri.. atau anak2 sendiri. Satu hari nanti kamu semua akan faham.

Tahu dia xmampu tp impian mengalahkan ceo bank negara

Pliz bini2 semua kluar Bekerja cari pendapatan sendiri…jangan nk mgharap pada laki yg tahu sumbang air mani.tolong kesian pada diri sendiri dan ank2.

Mungkin akak2 semua bhgia dgn kehidupan akak2 tp Pliz fikir keadaan ank2.. Smpai bila nk hadap bntuaan org awam or kerajaan.

Tolong lah kesian pada ank2 kecil tu..
Diorg pun ada hak nk hidup..

Xmampu hantar g rumah kebajikan or sekola kat madrasah. Sekurang kurangnya diorg ade blik n privasi sendiri..

Anak2 Pliz bangun awal pagi.. Sekolah or tidak kena bangun pagi, isi masa tluang, g cari botol or kotak then jual.

Xpun tolong mak2 semua buat kueh n jual.. Usaha je dik, yg penting halal.. Jgn jadi cm ayh tu perangai mat jenin sgt.. Hurm

Saya adik beradik ramai 9 0rg,xnk susah kn mak ayah, petang je g cari kangkung or pcuk paku, pcuk ubi, betik kat dlm ladang sawit felda..

Pagi2 sy dh gerak awal g sekolah semata2 nk jual hasil yg sy cari. Alhamdulillah, Allah permudahkan segala urusan ku..

Kredit: Nurul Ima Rahman/lamanmaya

Mencari Rezeki Halal Sara Keluarga

ISLAM tidak mengetepikan persoalan mengumpul harta kerana ia adalah sumber kehidupan. Justeru, ada manusia tidak berhenti memikirkan apa yang bakal mereka peroleh hari ini, esok dan waktu mendatang.

Kehendak ini pasti tidak dapat dielakkan kerana ia termasuk daripada sifat semula jadi manusia yang cinta dan sayangkan harta. Jika tidak, masakan Allah berfirman yang bermaksud: “Harta benda dan anak pinak itu ialah perhiasan hidup di dunia.” (Surah al-Kahfi, ayat 46)

Melihat kepentingan pemilikan harta, Allah berfirman yang bermaksud: “Kemudian selepas selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing) dan carilah apa yang kamu hajati daripada limpah kurnia Allah.” (Surah al-Jumuah, ayat 10).

Harta dalam konteks Islam bukan sekadar dalam bentuk wang, malah anak, isteri, binatang ternakan, hasil tanaman termasuk kategori harta. Dalam usaha mengumpul harta, Allah menyeru supaya memperolehnya daripada sumber halal, tidak mengabaikan tuntutan-Nya serta menjaga batas akhlak.

Hal ini boleh dirangkumkan melalui firman Allah yang bermaksud: “Wahai orang beriman, jangan kamu dilalaikan oleh (urusan) harta benda kamu dan anak pinak kamu daripada mengingati Allah (dengan menjalankan perintah-Nya) dan ingatlah sesiapa yang melakukan demikian, maka mereka itulah orang yang rugi.” (Surah al-Munafiqun, ayat 9).

“(Ibadat itu dikerjakan oleh) orang yang kuat imannya yang tidak dilalaikan oleh perniagaan atau berjual beli daripada menyebut serta mengingati Allah dan mendirikan sembahyang serta memberi zakat, mereka takutkan hari (kiamat) yang padanya berbalik-balik hati dan pandangan.” (Surah al-Nur : 37).

“Dan apabila mereka mengetahui kedatangan barang dagangan (yang baru tiba) atau (mendengar) sesuatu hiburan, mereka bersurai (lalu pergi) kepadanya dengan meninggalkan engkau berdiri (di atas mimbar berkhutbah), katakanlah (wahai Muhammad), pahala (balasan) yang ada di sisi Allah lebih baik daripada hiburan dan barang dagangan itu, dan Allah sebaik-baik pemberi rezeki” (Surah al-Jumuah : 11).

Islam melarang perbuatan mengumpul harta untuk kepentingan peribadi dengan mengabaikan keperluan kepada insan yang memerlukan. Dalam merealisasikan hal ini, wujud hukum zakat, sedekah, wakaf, hadiah dan hibah untuk tujuan sumbangan kepada golongan yang memerlukan.

Dalam aspek pengajaran Islam, setiap larangan itu ada hikmahnya dan setiap tegahan pasti ada suruhan bagi memperoleh manfaat yang baik.

Justeru, Islam menyanjung tinggi usaha seseorang hamba mencari rezeki hasil titik peluhnya sendiri. Sunnah nabi membenarkan hal ini seperti dilakukan Nabi Daud dan junjungan besar Nabi Muhammad SAW yang mencari rezeki hasil usaha tangannya sendiri.

Amalan mulia ini dinilai oleh Allah SWT sebagai jihad fi sabilillah. Riwayat daripada Kaab Umrah, beliau berkata, Nabi Muhammad SAW lalu di hadapan seorang lelaki dan sahabat melihat lelaki itu bekerja dengan keadaan gagah dan cergas. Sahabat bertanya: “Wahai Rasulullah, adakah lelaki itu dinilai sebagai jihad di jalan Allah?”

Sabda Rasulullah SAW: “Jika dia keluar mencari rezeki untuk anak yang kecil, maka dia berada di jalan Allah. Jika dia keluar mencari rezeki untuk kedua ibu bapanya yang tua, maka dia berada di jalan Allah. Jika dia keluar mencari rezeki untuk dirinya sendiri, maka dia berada di jalan Allah, dan jika dia keluar mencari rezeki dengan perasaan riak

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *