Uncategorized

Dah 10 thn xmandi, hari tu blik dr keja terus tarik tgn isteri bg mandi. Bkn main malu dia. Keesokan harinya jadi benda ni

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

Assalammualaikum sahabat pembaca. Saya ni seperti kebanyakan kaum suami dalam page ni, selalunya hanya berani jadi pemerhati atau silent reader saja. Kadang hati rasa nak sharing comment pun segan. Malu.

Tetiba hari ni pulak terlintas nak kongsi juga sesuatu yang baru saja berlaku pada saya dan hubungan saya dengan isteri. Mungkin biasa saja bagi orang lain atau kedengaran kelakar tapi bagi saya istimewa sangat.

Kalau baca dari tajuk pun dah seram, 10 tahun tak mandi? Mesti terbayang segala macam bau dan kerak kan.

Bukan macam tu. Tapi sebenarnya 10 tahun tu adalah usia perkahwinan saya dan selama tu juga saya dan isteri tak pernah langsung mandi bersama.

Dan selama berkahwin ni saya pun tak pernah mengajak dan dia pun tak pernah suarakan. Kehidupan kami ni Alhamdulillah cukup serba serbi. Sederhana saja.

Dikurniakan anugerah 3 cahaya mata, isteri saya yang muda 5 tahun dari saya merupakan suri rumah sepenuh masa dan hanya saya yang bekerja.

Kira macam typical suami-suami yang lahir tahun 80an. Habis degree terus bekerja dan berumahtangga. Jadi saya ni fokus mencari nafkah dan isteri fokus menjaga dan mendidik anak-anak.

Lumrah bila dah 10 tahun berumahtangga ni, saya rasa hubungan kami ni mendatar saja. Macam missing something. Bukan boring, tapi macam hambar.

Sikit pun saya tak salahkan isteri saya. Dia dah bertungkus lumus uruskan rumahtangga, penat uruskan anak dan jaga makan pakai saya.

Saya pulak walaupun agak mewahkan dia dari segi kewangan tapi saya rasa agak bersalah sebab saya tak pernah langsung ada usaha nak “spice up” hubungan kami.

Jadi tanpa sedar kami pun kurang berhubungan intim. Dah macam exam kat sekolah. Satu penggal maybe sekali.

Tambah lagi isteri saya masih menyusu badan anak saya yang paling bongsu. Jadi lagi lah menjarakkan hubungan intim kami.

Tapi bagus nya isteri saya ni dia suka teman saya makan, teman saya sembang sambil saya pakai kasut nak pergi kerja dan layan saya call.

Cuma spark atau something new saja takde dalam hubungan kami. Jadi nak dijadikan cerita satu hari tu lalu di FB saya satu posting dari seorang ustaz yang mana beliau menceritakan punca-punca dan kisah pasangan yang bercerai.

Salah satu yang menarik perhatian saya ialah ustaz ni dapati dari pengalaman dia handle kes-kes penceraian, ialah suami sangat jarang atau tak pernah mengajak isteri mandi bersama.

Hanya dengan membaca post dari ustaz tersebut timbul rasa bersalah teramat dalam diri saya sebagai suami.

Dan turut rasa risau. Risau hilang isteri saya. Memang patut tugas saya lah untuk lead terutama dalam usaha-usaha nak membahagiakan lagi rumahtangga.

Entah macam mana datang keberanian pada petang tu juga, balik kerja saya terus tarik tangan isteri dan ajak mandi bersama. Malu betul.

Tapi saya tak banyak cakap. Terus tarik saja. Dia tergelak kemain. Tapi ajaibnya dia menurut saja. Masyaallah.

Selepas dari kali pertama mandi bersama tu hubungan kami bertukar terus macam baru bercinta. Isteri call, message kat tempat kerja macam seolah kami ni baru berkenalan! Haha.

Sekarang pantang ada peluang memang mandi sama-sama. Kadang saja saja dia tak mandi petang sebab nak tunggu saya balik. Memang macam feeling baru berkahwin. Hangat bak hang. Hubungan kami memang sangat jauh berubah. Memang Alhamdulillah. Syukur banyak-banyak.

Jadi pada sahabat-sahabat suami luar sana, jom lah kita kena ambil langkah berani, buang malu buang ego demi nak bahagiakan rumahtangga kita. Cuba lah apa-apa untuk hangatkan hubungan kita.

Usia kita pun semakin bertambah, kalau tak dengan isteri kita siapa lagi kita nak harapkan untuk cari redha Allah dan bersedia untuk akhirat. Hanya dengan satu benda baru yang simple pun dah boleh mengubah dan menyegarkan hubungan kita.

Kalau dapat kerapkan berjemaah atau berdating Insyaallah akan tambah hangat. Saya memang personally rasa macam baru bercinta. Rindu saja manjang kat isteri. Ok tu saja dari saya. Kalau ada yang tak suka saya mohon maaf.

– Abang K (Bukan nama sebenar)

Antara komen ntizen:

Azim Zamri : Tapi benar bukan.
Cuba laa dulu. Baru kome tau . Akn ada new feeling . dia akn jd mcm acara bulanan atau mungkin tahunan. Jangan negatif jgn ingt dia nak cerita dlm kain. No pleased ubah otak korang jgn ingt dlm dunia semua org kuning sgt!

Hani Fandi : Ada jugak beberapa komen picisan yg negatif. Serius la?? Mandi bersama katanya x wajib pun. Lain org lain berahi dan stupid pulak, katanya. Bitter kan manusia yg perangai begini. Kurang kasih sayang? Atau konon2 nk tunjuk bagus?

Aku baca berita ni pun santai dan faham maksud yg nak disampaikan. Kalau ko dah kawen dan rasa hubungan agak hambar, carilah sesuatu perkara yg boleh kembalikan hubungan suami isteri ke arah yg lebih baik/bahagia.
Masih tak faham dan nak kondem lagi, lantak ko la.

Ayu Harris : Jap!!!
saya hari2 mandi sama pun ada jugak time menyampah nk call,kadang2 rasa nk hempuk ngn kayu baseball

mandi bersama tu sunnah…toleransi and komunikasi pun wajib..nafkah dan tanggungjawab tu pun wajib.
kena ada give and take dari duaw side..baru la happy dan bahagia..
cuma gaduh pun perlu jugak..

Anyway semoga bahagis

Ummu Safiah : Nmpak remeh tp ni lah sunnah rasulullah yg smakin dilupakan.

So mana yg tak buat tu. Buatlah..mmg sibuk dgn ank2.. Curi2lah masa..niat ikut sunnah dh dpt pahala. Dlm sunnah ada kejayaan.. Sumber : iiumc

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.