Amalan

Tular Polis Trafik Dituduh Halang Ambulans Sebab Utamakan Konvoi VVIP, Ini Kata Saksi, Petugas Medik Buat Ramai Tak Percaya

KECOH di media sosial apabila rakaman video menunjukkan ambulans yang sedang membawa pesakit disekat daripada meneruskan perjalanan kerana dipercayai bagi memberi laluan kepada konvoi orang kenamaan (VVIP).

Menerusi video rakaman dashcam ambulans terbabit, kejadian berkenaan berlaku di jejambat Jalan Skudai Kiri, Johor Bahru, Johor kira-kira pukul 2.15 petang, Sabtu.

Pada ketika itu, ambulans berada di laluan bawah yang mempunyai tiga lorong, manakala konvoi VVIP bergerak dari atas jejambat dan melalui susur keluar di sebelah kiri.

Difahamkan, tindakan polis trafik berkenaan adalah bagi mengelak berlakunya kemalangan jalan raya serta membahayakan pengguna jalan raya yang lain.

Bagaimanapun, netizen menyelar tindakan tersebut dan menyifatkan ia sebagai tidak wajar kerana terdapat pesakit di dalam ambulans.

Difahamkan, video tular itu dimuat naik sekali lagi dan dikongsi netizen bermula petang Ahad selepas video pertamanya dipadam.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen mula memberi komen negatif dan mengecam tindakan dua anggota polis trafik di lokasi kejadian.

Ambulans membawa pesakit disekat daripada meneruskan perjalanan25

Antara reaksi negatif yang ditinggalkan netizen.

“Undang-undang Malaysia hanya untuk VVIP, nyawa rakyat dah tak bernilai di Malaysia. Tu pun jangan, kaki ampu VVIP masih berlambak lagi,” katanya.

“VVIP penting daripada ambulans, macam mana kalau yang dalam ambulans tu keluarga mereka… baru ada akal,” komen seorang lagi,

Sungguhpun dikritik hebat, namun terdapat beberapa pelayar media sosial yang menceritakan keadaan sebenar dan menjelaskan kewajaran tindakan yang dilakukan polis berkenaan.

Antara netizen yang menjelaskan insiden berkenaan.

Salah seorang netizen yang mengakui berada di lokasi kejadian memaklumkan, polis trafik terpaksa menghentikan ambulans untuk seketika kerana terdapat kenderaan laju dari atas jejambat.

“Situasi sebenar ambulans ditahan, PDRM kosongkan jalan dari kenderaan yang laju atas jejambat dan ambulans dibenarkan jalan sebelum konvoi tiba.

“Lokasi jejambat Skudai Kiri. Saya seorang MA (pembantu perubatan) kerajaan dan setahu saya ambulans swasta biasa akan bawa pesakit tidak kritikal,” ujarnya.

Kenderaan lain memberi laluan kepada ambulans sehingga dihalang polis trafik

Seorang lagi netizen yang mengakui sebagai pemandu medik Kementerian Kesihatan (KKM) memaklumkan bahawa, undang-undang perlu dipatuhi walau dalam apa jua situasi.

“Aku pilot medik KKM, bagi aku kes macam ni biasa… pesakit tu tagging apa? Ingat, undang-undang kena ikuit walaupun kita dalam apa jua situasi.

“Andai kata berlaku pertembungan bila ambulans lintas macam tu, lebih besar bencana menanti.

“Setakat nak kondem, siapa pun boleh tapi kena tahu anggota bertugas tak boleh sewenang-wenangnya lepas ambulans lalu dan dia kena minta kebenaran di point utama paling hadapan sebelum nak lepaskan ambulans supaya tidak berlaku pertembungan. Ini untuk mengelak terjadinya bencana,” jelasnya.

Antara Komen Lain

Setiap saat sangat bermakna buat ambulans yang memandu dalam keadaan kecemasan kerana cepat atau lambat boleh membezakan antara yang hidup dan mati seseorang pesakit.

Aku doakan supaya orang yg tahan ambulance tu akan dapat merase di saat stuasi yang sama Aamiin… Mudah²an allah makbul permintaan hamba mu ini…

Respect dgn driver ambulan Sbb dia dlm situasi mcm tu masih lagi meghormati anggota polis yg menahan dia ..Smoga diberikan kesihatan .Selamat dri bahaya dan permudahkn lah segala urusan nya..dan anggota polis juga smoga dipermudahkan urusan..Marah2 mmng marah jgk ..Tapi time kita susah ke kena apa2 berkaitan jnyah..Polis la yg kita jmpa dulu…Jadi polis aku xnk komen apa2 sbb aku xberada kat situasi dia..so smoga segala apa urusan berjalan lancar ..Dipermudahkan..Yg harus dipersalahkan orang2 atasan laa..anggota bawahan selalu mnjadi mngsa kecaman dan macam2 lagi..

Ambulance u have the highest right ..that’s way..just go .no one cannot stop u.if someone stop you..there should be blame as murderer of Ambulance patient

Antara salah satu sebab menjadikan ak seorang pengumpul saman trafik sebagai satu hobi..ianya sungguh luarbiasa anda boleh cuba hobi baru ni..nak kumpul setem dah lapuk

Driver Ambulance Dah tahu bawak nyawa yg perlu di selamatkan jalan ajelah. Makin Melampau2 Perangai VVIP kat Malaysia ni ,Yang kawal pun satu hal tak yah nak mengampu sangat kena buat pertimbangan yg mana perlu di beri keutamaan.

Anggota Polis jd serba salah…nak bg lepas ambulans nanti kena tindakan tata tertib plak ngan pegawai atasan sbb tak ikut SOP yg ditetapkan….jgn kecam anggota tu sbb dia jalankan tugas….menteri kena bahaskan issue ini dlm parlimen agar undang² mengenai tanggungjawab pengiring menteri dan vvip ini boleh dilonggarkan mengikut keadaan atau situasi atas dasar kemanusian….nyawa lebih penting…..

Sumber Mstar

Gambar Sekadar Hiasan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Jangan lupa like di bawah atau follow page kami. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published.