Hiburan

‘Halal Ke Kak’ – Netizen Persoal Status Halal Makan Malam Nora Danish, Lokasi Kedai Di Beritahu

Pelakon, Nora Danish berkongsi pengalaman pertamanya makan malam bersama keluarga di salah sebuah restoran yang diasaskan oleh chef terkenal dunia, Gordon Ramsay iaitu Gordon Ramsay Bar & Grill di Sunway Resort.

Teruja Dapat Makan Malam Di Gordon Ramsay Bar & Grill

Menerusi hantaran di Instagram, Nora berkongsi keterujaannya dengan mengatakan bahawa makanan yang disajikan seperti Steak Tartare dan Beef Wellington adalah sangat menakjubkan.

“Kali pertama kami makan malam di @gordonramsaybarandgrillkl. Makanannya menakjubkan. The highlight for us was the Steak Tartare and Beef Wellington, yumss!

“Oh ya dan Scallop juga sedap, dan Oyster . Terima kasih @sunwayresortkualalumpur atas layanan yang sangat baik.”-Tulis Nora

Netizen Persoal Status Halal

Walaubagaimanapun, di ruangan komen hantaran Nora telah menjadi perdebatan netizen yang mempersoalkan status halal pada restoran chef terkenal dunia tersebut.

“beef wellington tu Halal ke?.”

“Pork-free doesn’t mean halal.”

“No halal cert means not halal. Simple as that.”

“Masalahnya halal ke kak?.”

“SubhanAllah..Kan tak halal tu kak, apa kekayaan mengaburi mata ke..MasyaAllah.”

“It’s not halal right? They even eat the beef wellington. Gravy made from wine?.”

“Bukan tak halal ke? And wellington tu masak pakai redwine kan? Tapi takpelah, Nora Danish kot.”

Beef wellington is halal if you eat just like that. Do not request for any juice that came with it. That’s all. Tengok anak dia makan beef wellington tu siap letak jus tu yang tak halal. The jus itself tak halal. Food okay je. Correct me if i’m wrong.

Dah nama pon “bar” and grill. Benda nak suap kat anak. Sabo je la…sat lagi bederet la masuk cempedak cheese, siakap keli… Dengan tajuk “abang datang Nora – komeng”

Bagus rakyat Malaysia masih lg prihatin dan ambil peduli tentang isu HALAL sebab kita org Islam. Perlu peka apa yg masuk dlm tubuh badan kita especially makanan/minuman. Zaman skrg masih lagi banyak tempat yang konpem halal dan lagi sodap kat Malaysia dan dunia. So tepuk dada tanya akal yg waras. Choice on you.

Sebab Nora terkenal kesayangan ramai, ramai la nk komen …cer unknown figure nobody cares right. Tenang2 aja deh …she knows what she is doing

Klu dh tempat Tu xde sijil halal.even daging Ada Yang halal.tpi tempat tu Ada Jual wine.ada masakan guna wine.sah sah lh tempat tu X halal .klu psl psal Hala is not about do not have a pork.orang zaman skrng .orang akhir zaman mcm nie lh.klu restoran tu xde serve daging babi.dianggap halal.

Sekadar info, dipetik dari HHWT yang menyatakan bahawa pihak pengurusan restoran itu telah memaklumkan bahawa restoran itu tidak menerima sijil Halal oleh JAKIM.

Walaubagaimanapun, kesemua bahan masakan dan daging yang digunakan oleh restoran ini adalah menerusi pembekal makanan yang halal. Namun bagi restoran yang menghidangkan minuman alkohol, tidak akan mendapat sijil Halal oleh JAKIM.

Ramsay Gordon Bar & Grill, Sunway Resort

Sememangnya restoran mewah di Sunway Resort ini adalah yang pertama berlokasi di luar negara Barat. Bertemakan gaya classy dan dihiasi pelbagai perhiasan indah, anda pasti akan terpegun pada jejak pertama anda lagi.

Selain mempunyai potret sendiri bersaiz gergasi yang terpampang di dinding restoran, anda juga boleh melihat pelbagai potret ikon-ikon British seperti Mick Jagger, The Rolling Stone, hero The Bond 007 dan banyak lagi. (Jangan tanya admin sape itu Mick Jagger, admin tahu bond 007 je..You jump, I jump..Eh silap, itu titanic!

Yang menariknya, salah satu bilik juga mempunyai dapur peribadi sendiri yang ditutup (gaya James Bond) selepas perkhidmatan untuk privasi lengkap.

Chef Gordon Ramsay telah pun memberikan sedikit maklumat tentang menu yang akan datang. Potongan utama daging lembu kering, hidangan klasik seperti Beef Wellington, Spiced Beef Tartare with Egg Yolk Confit, Arnold Bennett Twice-baked Cheese Soufflé dengan Mornay Sauce dan banyak lagi!

Status Halal

Berbalik kepada isu utama artikel ini, iaitu adakah restoran bar ini mendapat kelulusan Halal dari Jakim?

Jeng..jeng..

Jawapannya..TIDAK

Menurut portal HaveHalalWithTravel, pihaknya telah memanjangkan isu status ini dan bertanya kepada pihak pengurusan Gordon Ramsay Bar & Grill mengenai status Halal.

Walaupun mereka menyatakan bahawa segala pembekal dan hidangan mentah yang digunakan di dalam restoran ini adalah halal, tetapi mereka tetap tidak boleh mendapat pensijilan Halal.

Kerana, terdapat minuman alkohol dijual di dalam premis tersebut!

Mengikut undang-undang atau garis panduan yang ditetapkan oleh majlis agama negara kita, mana-mana premis jualan makanan yang mempunyai alkohol, tidak akan mendapat sijil Halal.

Oleh itu guyss, terpulang pada anda untuk membuat pilihan.

Sumber Murai

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Jangan lupa like di bawah atau follow page kami. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published.