Amalan

Makan nasi lauk biasa sahaja, Gadis Tergamam Dikenakan Cas Sebanyak RM70

Kenai.kan harga barang mentah pasti.nya sudah sedia maklum dalam kalangan rak yat Malaysia. Bagi mereka yang tidak mempunyai pendapatan tetap pasti merasai.nya satu beban yang cukup berat.

Belum lagi pen.jual kedai makan atau makanan yang meng.ambil kesempatan gara gara kenaikan harga barangan ini. Ada dalam kalangan segelintir peniaga yang meletak kan harga jualan mereka dengan harga yang tidak masuk akal.

Mengambil ke.sempatan dalam kesempitan adalah satu perkara yang tidak wajar. Ingin untvng dalam berniaga memang satu kebiasaan namun apabila meletak.kan harga yang luar biasa pasti nya ia bukanlah perkara yang baik.

Bukan semua pe.niaga di Malaysia yang bersikap begitu, hanya.lah segelintir sahaja namun t0longlah hentikan teknik kejam tersebut. Kasihanilah mereka para pelajar dan masyarakat yang mempunyai masalah kewangan.

VIDE0

Ramai tak puas hati pe.niaga kedai makan ini letak harga cekik d4rah kepada pelanggan

Ter.lampau s3dih apabila mengenangkan ada peniaga kedai makan yang meletakkan harga yang cukup tinggi. Ambil nasi, ayam serta sedikit sayur sudah dikenakan cas sebanyak RM.11. Itulah antara kejadian yang dilalui 0leh siti.maisarah.1411 dan bersama kawannya yang lain.

Siti Maisarah dan empat 0rang lagi kawan.nya yang pada ketika itu mengunjungi sebuah kedai makan untuk menjamu selera dikena kan cas sebanyak RM70. Jumlah ter.sebut memang agak besar mengenangkan mereka hanya makan nasi lauk biasa sahaja.

Seakan tidak l0gik namun itulah kebenarannya. Bahkan selain dikenakan cas sebanyak RM11 untuk ayam dan sayur, ada juga salah se0rang kawannya yang dikenakan cas sebanyak RM8 untuk nasi, sayur dan telur masin.

Setiap se0rang menu kawannya itu dikena.kan cas melebihi RM5 se0rang. Bagi 0rang kaya mungkin nilai yang sebegitu rupa tidak menjadi masalah.

Men.jengah ke ruangan k0men, pelbagai reaksi dan pendapat dari warga TkT0k. Ada yang menyatakan nasi yang dikenakan cas RM8 melampau dan ada juga yang bersel0r0h harga yang dikenakan itu adalah ter.masuk pinggan.

Dalam masa yang sama, ada juga warga TkT0k dari keluarga meniaga yang meninggal.kan k0men menyatakan harga yang dikenaka itu dipanggil cekik darah. Walaupun barang mahal sekali pun namun harga yang dikena.kan sangat tidak kena.

Tidak ku.rang juga ada yang menulis, pemilik kedai ini hendak pergi Mekah balik hari.

Fa.ham keadaan sekarang menyebab.kan peniaga kedai makan atau mana-mana peniaga makanan terpaksa menaikan harga barangan yang dijual. Namun begitu janganlah mengambil untung yang ter.lampau banyak dan berlebihan.

Letakkan harga yang ber.patutan dan sesuai. Jangan ter.lampau mengejar keuntungan sehingga sanggup meng4niaya pelanggan.

Sumber:siti.maisarah.1411/DailyMakan

Apa Pen.dapat Anda? Dah Baca, Jan.gan Lupa K0men Dan Share Ya. Terima Kasih. J0m Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PER.HATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas k0men-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu se.belum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua k0men yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara i.tu, anda b0leh baca juga kisah kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.