Hiburan

Permintaan Adik Shila Amzah Dekat Sukarelawan Buat Netizen Jadi ‘Bitter’. ‘Baik Tlg Org Susah Kat Kampung Daripada Artis Kaya’

Banjir besar yang melanda beberapa buah negeri pada minggu lalu masih belum berakhir. Biarpun ada sesetengah tempat sudah surut namun masih ada tugasan besar yang perlu dilakukan iaitu mencuci lumpur.

Masih banyak perlu kemas

Antara selebriti yang terjejas disebabkan bencana alam adalah penyanyi Shila Amzah dan Syada Amzah. Difahamkan, kediaman keluarga ini terletak di Hulu Langat, Selangor.

Menerusi ciapan di Twitter, Syada, memohon pertolongan daripada wargamaya yang berkelapangan untuk datang membantu secara sukarela di rumahnya.

Kata Syada, 23, dia dan keluarga memerlukan tenaga kerja tambahan kerana masih banyak barangan yang perlu dikemas.

Baik tolong orang susah kat kampung

Bagaimanapun, ciapan itu telah mengundang rasa tidak puas hati dalam kalangan segelintir netizen. Ada seorang pengguna yang menggunakan nama @laknatisrael berpendapat agar mengutamakan orang yang lebih memerlukan seperti penduduk kampung.

Katanya, Syada dan keluarga berkemampuan untuk membayar individu bagi menolong mereka.

Selain itu, pengguna yang menggunakan nama @miss7460 menyifatkan keluarga Syada berupaya untuk menguruskan semuanya tanpa melibatkan orang luar.

Namun, ada juga wargamaya yang tidak bersetuju kerana di waktu kritikal ini tidak perlu wujud pemilihan taraf atau status untuk membantu.

Dalam pada itu, pemilik nama Nursyuhada Amir Amzah tidak mendiamkan diri lantas memberi penjelasan. Katanya, dia bukan sengaja bersikap mengada tetapi sudah tidak menang tangan selepas empat hari berusaha sendiri.

Sumber: Twitter @SyadaAmzahh

“Kalaulah Anak Tak Bangun Ke Toilet…, Shila Amzah Kongsi Cerita Detik Cemas Lalui Banjir!

Tanpa persediaan mental dan fizikal, banjir besar yang melanda Lembah Klang pada Sabtu lalu benar-benar meninggalkan kesan pada semua. Penyanyi Shila Hamzah antara yang turut berdepan detik cemas melalui situasi banjir apabila rumahnya tiba-tiba dimasuki air dengan pantas.

Malah menurut kata Shila, saat cemas itu, apa yang fikirkannya ketika itu adalah anaknya dan kelengkapan anak kecilnya.

Melalui Twitter dan Instagramnya, Shila berkongsi ceritanya saat berdepan detik mencemaskan itu. Malah menurut kata Shila, dia bersyukur kerana dikejutkan anak angkat perempuannya yang ketika itu mahu ke tandas. Barulah Shila dan keluarga sedar air sudah pun memasuki rumah mereka.

“Alhamdulillah we are safe, barang-barang kat rumah semua habis sebab banjir. Kucing-kucing semua kita berjaya selamatkan.

“Thanks you for all your prayers. Yang penting alhamdulillah kita selamat.

“Kalau my daughter tak bangun nak ke toilet, kita semua pun nyenyak tidur kat bilik bawah,” tulisnya berkongsi melalui Twitter.

Dalam pada itu, melalui Instagramnya, Shila turut berkongsi cerita ketika melalui momen mencemaskan itu. Namun apa yang difikirkan ketika itu bukanlah dirinya, tetapi dua anaknya dan keluarga.

“Tak boleh bayangkan yang duduk atas bumbung berjam-jam sebelum bantuan sampai. Babies, mak-mak dalam pantang, orang tua. Ya Allah. Semoga semuanya dipermudahkan untuk semua yang terkesan.

“Thank you buat semua yang tolong kitorang semalam. Sha tak ingat apa dah, ambil phones, pampers, susu, bantal busuk and sepasang baju dia. Memang fikir anak je.

“Nasib la ada Syahir tinggi boleh angkat Seth. Masa kitorang keluar pukul 6am air kat dalam rumah sampai lutut.

“Tapi rumah kitaorang agak tinggi sikit. Lepas tu turun ke jalan jadi paras dada. Suruh my daughter pakai pelampung lengan tu. Ya Allah ,” tulisnya berkongsi.

Dalam pada itu, menerusi entri terdahulunya, Shila juga sedaya upaya memindahkan keluarganya untuk ke rumahnya di Cyberjaya. Semoga yang baik-baik sahaja buat Shila Amzah dan keluarga kini.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.