Hiburan

“Betul ke kerabat diraja JDT” “-Netizan B0ngkar Identiti Sultan Pemurah

Nama Sultan.Pemurah men jadi buah mulut ramai di pl4t form TkT0k berikutan tidak l0kek dalam mem beri ‘gift’ atau hadiah kepada beberapa inflv3ncer TkT0k.

Ber.sesuaian dengan gerangan nya, Sultan.Pemurah kini mencetus fen0mena dan men.jadi bualan ramai selepas kesudian nya berkongsi rezeki bersama Ryan Bakery sewaktu ‘live’ di Tkt0k.

Identiti Sultan Pemurah jadi teka.teki

Mengimbav semula detik itu, pemilik akavn ‘makst0beri’ ada memuat naik vide0 pendek menyaksikan ekspr3si Ryan ketika menerima ‘sticker’ singa dari pada Sultan.Pemurah.

Dia ter kejut dan tidak per caya individv ter.sebut sudi berk0ngsi rezeki dengannya.

Demikian kerana mengetahui bahawa nilai ‘sticker’ ter sebut cecah RM19K membuat kan dia bertambah tak keruan dan hilang arah seketika.

Selesa sembunyikan diri

Tidak ter.henti di situ, Ryan kemudian membuat satu lagi ‘live’ bersama dengan pemilik akavn misteri itu dengan tujuan ingin mencari tahu gerangan sebenar individv pemurah ber.kenaan.

Pun begitu, Svltan Pemurah tetap dengan keputusan tidak ingin mendedah.kan dirinya kepada sesiapa selain mem.beritahu bahawa nilai ‘sticker’ yang diberi cukup untuk menambah duit kahwin Ryan.

Macam suara Kacak

Meski pun hanya kedengaran suara, namun siapa sangka mvncul pula spekvlasi dari netizen mengatakan bahawa Sultan Pemurah itu adalah anak lelaki Dato’ Seri Vida.

Ia susulan mengenang.kan nada suaranya yang seakan sama anak vsahawan berkenaan.Namun, itu cuma tanggapan awal dan identiti Sultan.Pemurah masih menjadi tanda tanya.

Siapa Sultan.Pemurah

Paling ter baru ketika Ryan Bakery membvat satu sesi ‘live’ pada hujung minggu lalu apabila Sultan Pemurah dikata.kan berkali kali memberi hadiah ‘Singa’.

Teruja akan hadiah yang diterima, Ryan turut berkongsikan kegembiraannya bersama tunang yang secara kebetulan menghubungi.nya ketika itu. Malah, Ryan berkata wang dari pada gift tersebut boleh digunakan untuk majlis per.kahwinan mereka nanti.

Dalam live ber.kenaan, Ryan juga dilihat bimbang sekiranya individu ter sebut tersilap memberi hadiah mewah itu berulang kali.

Untuk makluman, jumlah hadiah yang diterima Ryan adalah sebanyak 300,000 coins dan memerlukan RM19,958 untuk membeli Coins sebanyak itu di platform TkT0k.

Terdahulu video perkongsiannya itu ditonton lebih 2.7 juta pelayar TikTok.

Nak kekal ‘l0w.profile’

Bagaimanapun dalam sesi yang lain, Ryan juga berkesempatan bersembang dengan Sultan Pemurah sendiri dan bertanya tentang identiti sebenar beliau.

Memilih untuk tidak menunjukkan wajah nya, Sultan.Pemurah menyatakan bahawa dia tidak mahu publisiti dan mahu kekal low profile di TkT0k bahkan sempat ber sel0roh bahawa beliau membeli coins di TkT.k menggunakan kad kr3dit milik ayah nya.

Ryan Bakery terkejut mendapat gift mahal daripada pengikut menggunaikan akaun Sultan Pemurah.

Ada yang menyatakan jumlah keseluruhan yang diperoleh dalam satu sesi itu adalah sekitar RM10,000.

Ia berikutan, kira-kira tujuh hadiah mahal seperti ‘singa’ diberikan sepanjang sesi tersebut berlangsung dan kesemuanya diperoleh daripada pemegang akaun Sultan Pemurah.

Selain itu, pemuda yang berasal dari Perak itu turut menerima hadiah-hadiah lain daripada pengikutnya di aplikasi berkenaan.

“Dalam video ni saja dia dapat nak dekat RM10,000.

“Seekor lion RM650 x 7 darab sendiri. Belum gift lain. Lebih RM10,000 gaji dia untuk satu malam.

“Lion harga RM1,500. Dia dapat RM125,000, so that means dia dapat semalam RM2,500. TikTok ambil 60 peratus daripada gift.

Antara tujuh gift yang diberikan pemilik akaun Sultan Pemurah.

Antara tujuh ‘gift’ yang diberikan pemilik akaun Sultan Pemurah.

“29999 (coin) = USD460. TikTok ambil 66 peratus, baki USD157 Ryan dapat.

“Lepas dikira-kira hampir RM 7+++. Tak relaks,” ujar beberapa netizen.

Selain ingin mengetahui jumlah pendapatan yang diperoleh daripada gift tersebut, rata-rata netizen mula ‘menyiasat’ siapakah gerangan Sultan Pemurah berkenaan.

“Siapakah di sebalik sultan?

“Sapa sultan ni? Ramai juga TikTokers dia bagi gift lion.

“Sultan ni siapa… boleh kata banyak live yang dia bagi lion.

“Sultan sangat ni weh. Semalam dalam live Imran pun dia bagi macam-macam.

“Walau siapa pun sultan tu, semoga beliau sentiasa dimurahkan rezeki.. Biarlah sultan tu memberi tanpa dedahkan gerangan sendiri.

Ryan Bakery menyatakan akan menghantar rombongan kepada tunangnya.

“Betul ke kerabat diraja JDT (Johor Darul Takzim),” aju beberapa netizen lagi sambil meminta supaya Sultan Pemurah turut mengikuti live mereka.

Mengakui terkejut dengan pemberian daripada pengikut, Ryan kemudiannya mengucapkan terima kasih dan berdoa semoga pemberi terus dimurahkan rezeki serta dipermudahkan urusan.

Umi tunggu walid hantar rombongan kahwin ya.

“Thanks for the gift guy’s,” katanya sambil mengulangi nama Sultan beberapa kali selepas menerima beberapa hadiah lagi.

Di samping reaksi wajah yang terharu, dia menyatakan sesi live tersebut dibuat untuk menunjukkan permainan yang dimiliki dan bersembang santai bersama pengikut.

Dia turut meminta supaya Sultan Pemurah berhenti menghantar gift mahal seperti itu selain meluahkan kebimbangan jika ia dilakukan oleh kanak-kanak yang menggunakan akaun media sosial milik ibu atau bapanya yang telah syncing dengan kredit kad.

Harga bagi setiap gift yang diberikan pengikut.

Harga bagi setiap gift yang diberikan pengikut.

Dalam pada itu, menerusi posting video yang dimuat naik di akaun tunangnya bernama Farah, Ryan berkongsikan kisah gembira bahawa dia mendapat banyak gift.

Malah, dia turut menyatakan akan menghantar rombongan bagi melangsungkan majlis perkahwinan mereka berdua.

“Umi tunggu walid hantar rombongan kahwin ya,” katanya ringkas sambil meminta tunang tidak menghubunginya buat sementara waktu kerana sedang bersiaran langsung.

Susulan video tular dia menerima hadiah mahal itu, seorang pelayar Facebook berkongsikan maklumat tentang nilai bagi setiap gift yang diterima Ryan.

“Ketika Ryan Bakery buat live kat TikTok dia, memang banyak orang bagi gift. Tapi yang biasa.

Warganet mengira hasil yang diterima Ryan menerusi sesi live.

Warganet mengira hasil yang diterima Ryan menerusi sesi live.

“Tiba-tiba ada seorang nama ‘Sultan Pemurah’ bagi gift singa pada Ryan. Bila saya check harga gift, RM1,049.90,” ujarnya di Facebook.

Menerusi hantaran yang sama dia turut memuji influencer berkenaan yang bijak memanfaatkan teknologi masa kini.

“Inilah untung bila pandai manfaatkan media sosial.

“Zaman yang kita kena cari peluang sebaik mungkin di media sosial untuk jana pendapatan dan personal branding,” tambahnya.

Biodata Ryan Bakery Tiktok

Bagi yang tak berapa kenal, ryan bakery atau nama sebenarnya adalah Muhammad Ryan Fahmi Bakery melalui fasa sukar ketika PKP baru-baru ini.

Dia yang baru berusia 27 tahun pada 2022 ini pernah menceritakan yang dia sebenarnya di buang kerja ketika pandemik. Sejak itu, dia pulang semula ke kampung untuk memulakan hidup baru.

Pelbagai pekerjaan dia lakukan. Antaranya adalah jadi penjual kuih. ada tu dia pernah menjual ikan laga. sehinggalah dia terfikir nak buat tiktok ryan bakery. Maka selepas itu kehidupannya berubah.

Dia mula membuat konten parody mengenai suasana ketika zaman sekolah dulu dan juga perangai kanak-kanak ketika kecil. perkara ini membuatkan ramai terhibur dan terimbau kenangan masa lalu.

Dibuang kerja akibat pandemik

Sebelum namanya dikenali di TikTok, mStar Online menceritakan bahawa Ryan atau nama sebenarnya Muhammad Ryan Fahmi Bakery, 27 sebelum ini bekerja di lapangan terbang, namun dia telah diberhentikan kerja kerana pandemik.

Disebabkan itu, Ryan pulang ke kampung halamannya di Manjung, Perak. Dia ada melakukan perniagaan kecil seperti menjual kuih, menjual ikan laga dan dari situ fikirannya dah mula terdetik untuk melakukan video-video parodi.

Rezeki tak salah alamat, dengan video-video yang dia lakukan ini, ia telah menjadi sumber pendapatannya setelah dirinya bergelar influencer kerana mendapat respon positif daripada netizen.

“Content yang saya buat ni sebenarnya berdasarkan perjalanan hidup saya, apa yang saya lalui tu saya jadikan sebagai kandungan, jadi saya pilih ni sebab mungkin ada relate dengan orang dan salah satu childhood memory, saya memilih macam ni sebab bagi saya nak lari daripada sensitif orang lah.”

“Semuanya berdasarkan perjalanan hidup saya, kenangan yang macam budak-budak itu kan, haa itu saya ambil daripada anak-anak buah saya, anak-anak asuhan mak saya, mak saya ni mengasuh anak orang daripada saya kecil lagi, saya ni selalu dengan budak-budak kan jadi saya jadikan diaorang tu dalam content saya.”

Walaubagaimanpun, Ryan tidak menafikan bahawa ada kalanya kekeringan idea, jadi dia ambil inisiatif untuk mempelbagaikan lagi ‘cabang’ kandungannya.

Dengan populariti yang diraih menerusi video ini, sumber pendapatannya kini berdasarkan review dan kini telah dipanggil untuk berlakon filem.

Malah, Ryan juga menjelaskan bahawa dia pernah rasa nak putus asa dengan komen-komen negatif daripada netizen.

“Mula-mula saya baca comment toxic ni boleh down jugak lah. Tapi ayah saya selalu pesan jangan conflict dengan kehidupan. Kawan-kawan pun bagi sokongan.”

“Dekat situ saya jadi kuat sikit. Kalau tak saya pernah rasa putus asa dalam bidang ini. Saya rasa macam tak nak teruskan.”

Inspiring betul, semoga Ryan dapat produce banyak lagi content yang best-best yang menghiburkan kami yang tengah bosan bila duduk rumah ni dan semoga rezeki sentiasa melimpah ruah dapat banyak review.

SUMBER: imhaze97/makstoberi

Apa Pendapat An.da? Dah Baca, Jan gan Lupa K0men Dan Share Ya. Terima Kasih. Jom Tekan Like PageKami Di Bawah Artikel ni.

P3RH4TI4N_Pihak kami tidak akan bertanggung jawab langsung ke atas k0men k0men yang diberi.kan oleh pembaca kami. Sila pasti kan anda berfikir panjang ter lebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggung jawab anda.

Semen.tara itu, anda boleh baca juga kisah kisah lain yang menarik dan menghibur kan di bawah ini yang dikongsi kan seperti berikut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.